el Castell medieval

Bé d’Interés Cultural Nacional

El Castell Medieval d’Ulldecona, es troba situat dalt d’una petita elevació anomenada Puig del Castell que forma part de la Serra Grossa. Aquest conjunt es troba situat al marge esquerre del riu de la Sénia, actual límit político-administratiu entre Catalunya i el País Valencià.
L’àmplia visibilitat i la gran fertilitat i riquesa del terreny han comportat que aquest lloc hagi estat al llarg del temps una zona estratègica del control del territori des de l’època ibèrica fins l’edat mitjana.
Les construccions que conserva íntegrament el conjunt fortificat a l’interior són: una torre cilíndrica de dimensions reduïdes, una torre principal de base rectangular que domina tot el conjunt, el pati d’armes i l’església de Santa Maria dels Àngels. També hi trobem dues línies de muralla d’origen àrab amb restes d’intervencions posteriors i, restes de dos torres o bastions (d’origen àrab) on, en un d’aquests, es va trobar, sorprenentment en una excavació, una figura de bronze representant a Crist Rei. Aquesta peça és única en totes les Terres de l’Ebre i província de Tarragona i s’ha datat del segle XIII per comparació amb altres d’aquesta època.
Actualment es realitzen unes interessants visites guiades que permeten gaudir d’un espai clau per entendre la nostra història i la del territori al llarg dels últims 2700 anys.