Conjunt rupestre “Abrics de l’Ermita”

Bot_Catala_300x185

LES VISITES GUIADES

Actualment la visita guiada al Conjunt Rupestre des de l’Ermita de la Pietat consta de dos parts diferenciades i complementàries amb una capacitat de 25 persones per visita.
Per una banda es visita El Centre d’Interpretació d’Art Rupestre “Abrics de l’Ermita”, situat als baixos de l’Ermita de la Pietat. Aquest Centre d’Interpretació fou creat l’any 2006 per tal d’apropar al visitant les nombroses restes que els abrics atresoren. Per a tal fi, s’han utilitzat múltiples recursos gràfics i un gran nombre de fotografies i calcs de les pintures que fan que aquest visitant assoleixi de forma molt amena, un coneixement prou profund d’aquest llegat. A més, també compta amb un joc interactiu sota el títol “Nosaltres caçadors” que a banda de la seva part més lúdica, ens apropa a les estratègies de cacera que feien servir fa 8000 anys els nostres avantpassats.
Seguidament, es visiten dos abrics:
ABRIC I: Situat a uns 500m del santuari, en aquest abric trobem una escena de cacera molt ben conservada amb un estil narratiu i naturalista claríssim. Les seves petites figures estan disposades a mode d’estratègia de cacera on cada caçador juga un paper important en la composició per a encerclar i matar a un ramat de cérvols i cabres. Sorprenen el dinamisme del conjunt però, també els detalls anatòmics de les seves figures i, fins i tot podem observar detalls estètics i tecnològics com els pentinats, els vestits tradicionals i arcs simples i complexos. A l’escena també destaquen figures mítiques com “El Bruixot”, “El Cérvol siluetejat” o “La Dona”. Tot i que es tracta d’una escena prehistòrica, el seu clar estil narratiu ens ha portat a bateja-la com a “La llegenda més antiga de Catalunya”. Tota una experiència.
ABRIC IV: Situat a l’anomenada “Cova Fosca”, és l’abric més gran de tots i l’únic on podem trobar restes de figures d’estil esquemàtic-abstracte i semi-esquemàtic. De significat enigmàtic, aquestes figures conformen un complement necessari per a entendre tot el conjunt i la seva complexitat i evolució en el temps i en l’aprenentatge de les comunicacions humanes.
Durada de la visita: 1:30h aprox.
Es recomana calçat còmode, botella d’aigua i protecció solar i barret a l’estiu.
HORARI GUIATGES
Centre d’Interpretació + Abric I i IV
de dimarts a dissabtes a les 10, 12 i a les 16h.
diumenges i festius a les 10 i a les 12h.Places limitades! es recomana reservar al
653 937 204/619 770 869
Centre d’Interpretació
de dimarts a dissabtes
de 10 a 14h. i de 16 a 18h.
diumenges i festius
de 10 a 14h.
(excepte quan es faci visita a l’Abric I
que romandrà tancat una estona)LLOC DE TROBADA
Centre d’interpretació d’Art Rupestre
(Als baixos de l’Ermita de la Pietat
Ctra. Ulldecona – Tortosa Km. 4

 

PONT DE L’1 DE MAIG
Diumenge 29 i Dilluns 30
a les 10, 12 i 16h.
Dimarts dia 1 a les 10 i 12h.